Keresés
Close this search box.

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig nem tulajdonítottak szerepet a testünk felépítését illetően. Az utóbbi évek kutatásai viszont azt bizonyítják, hogy nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban gondoltuk volna. Minden szervünket és izmunkat körbeveszi, ínakat-ízületeket és szalagokat hoz létre, valamint elválasztja a bőrt az alsóbb kötő- és izomszöveti rétegektől. Az izmokat alkotó rostokat, kötegeket és fasciát alkotó egységet hívjuk myofasciának, azaz izompólyának. 

A myofascia csonthártyákon tapad és innen ered tovább, így összefüggő hálózatot hoz létre, melynek minden pontja kapcsolatban van egymással. Mivel a minden mozgásunk (beleértve a bélmozgásokat is) ezen fascialáncok mentén történik, fontos, hogy általánosan karban legyen tartva, megelőzve az össze- és letapadásukat. Ha ugyanis rugalmatlan a fascia, az fájdalomhoz és mozgás-tartomány csökkenéshez vezethet.

Mivel az izompólyák alkotta izmok láncban állnak – tehát egymással kapcsolódnak – ezért fordulhat elő, hogy egy adott probléma/fájdalom kezelését nem lokálisan, hanem a fascialánc egyik távolabbi pontján kell megkezdeni. Ezért lesz fontos az általános és fascialáncok mentén történő nyújtás többek közt, illetve ha egy masszőr vagy mozgásterapeuta nem az adott fájdalmas ponttal foglalkozik kizárólag, akkor biztosan jó szakembert választottál!

Íme egy szemléltető ábra a fascia össze-tapadásairól, melyek fájdalmas triggerpontokat hoznak létre:

Mitől lesz rugalmatlan a fascia?

  • túlterhelés, sérülés utáni túlzott pihentetéstől: immobilitássá teszi az ízületeket (pl.: részleges bokaszalag szakadás)
  • életkor előrehaladtával
  • krónikus stressz esetén
  • genetikai adottságoktól
  • vízhiánytól: víz nélkül a kollagénrostok összetapadhatnak -» crosslinkeket, azaz keresztkötéseket hoz létre
  • hidegtől: ezért sem jó módszer a jegelés sérülések esetén, illetve ezért szükséges edzés előtt a megfelelő bemelegítés
  • hormonális tényezők: ösztrogén, tesztoszteron

Hogyan tartsd karban?

Fogyassz sok folyadékot, lehetőleg vizet! Végezz teljes testet megdolgoztató gyakorlatokat, ne csak izoláltan izomcsoportokra dolgozz! Nyújts rendszeresen, főleg a fascialáncok mentén! Használj SMR eszközöket!

Ha segítségre lenne szükséged, válogass különböző szolgáltalásaim közül, és találd meg a számodra legszükségesebbet! Illetve a hasznos tartalmakért ne felejts el bekövetni instán sem!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kővágó Henrietta

Fitness - táplálkozás - rehabilitáció

Neked ajánlom...

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig

Tovább olvasom »

A kerek fenék hátulütői

Egy manapság nagyon általános jelenségről szeretnék beszélni. Én csak úgy hívom TikTok fenék, ugyanis biztosra veszem, hogy innen inspirálódik a legtöbb tinilány amikor lejön a

Tovább olvasom »