Keresés
Close this search box.

Rehabilitációs tréning – miért van rá szükség?

Szenvedtél már el sportsérülést? Szakadt már el a térd vagy bokaszalagod? A legtöbb esetben elég egy rossz mozdulat és akár egy sportkarrier törhet derékba, de bizony hobbi sportolóként vagy „sportkerülőként” is sok kellemetlenséget okozhat egy sérülés. Miért fontos a sérülés után szinte rögtön megkezdeni a rehabilitációs tornát?

Mi történik egy sérülés alkalmával? Vegyük a leggyakoribbat, amely egy hirtelen rándulással, bicsaklással is megtörténhet; bokaszalag szakadás (lehet részleges és teljes). A legelső teendőnk fixálni a sérült testrészt egy (nyomó)kötéssel, sínnel. A legtöbben rögtön jegelni kezdik, ám ez az egyik legrosszabb amit tehetünk! Miért?

A jegelés lelassítja a gyógyuló folyamatokat.

A gyógyuláshoz szükségünk van a sérülés reakciójaként létrejött gyulladásra. Talán még nem hallottál a gyulladás pozitív oldaláról, de a gyulladás a szervezetünk teljesen normális immunreakciója és a regeneráció alapfeltétele. Sérüléskor a sejtek maguk is megrongálódnak, szétesnek, ezeket pedig az úgynevezett makrofág fehérvérsejtek kebelezik be és építik újra a szöveteket. Jegeléssel, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és krémekkel ezt a folyamatot akadályozzuk. Jegelés helyett a hűtés javasolt, amely ugyan segít a duzzanat csökkentésében, de még nem hátráltatja a gyógyulást, gyulladáscsökkentő gyógyszerek helyett pedig paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót érdemes bevenni, ez ugyanis csak a fájdalomérzetet gátolja, de magát a gyulladást nem.

A balesetet követő 5. naptól már meg lehet kezdeni a mozgást. Természetesen nem az eredeti sportágba való visszatérést értettem ezalatt, hanem a korai funkcionális terhelést, természetesen fájdalomhatárig. Nem szabad hetekig mozdulatlanul feküdni és várni az idő múlását, sőt a legjobb, ha a begipszelni sem engeded a sérült testrészt (természetesen csak akkor, ha nem csonttörésről van szó, akkor indokolt a gipsz!). Persze az orvos ragaszkodni fog hozzá és legalább 6 hét pihentetést fog javasolni, mellette szokásos – a legtöbb esetben hatástalan – krém vagy gél kenegetését ajánlja.

A mozgás elhanyagolásával a szövetek hegesednek és megrövidülnek.

Bizony el kell kezdeni terhelni a sérült végtagot, de csak megfelelő szakember segítségével, aki az adott sérülésnek megfelelő rehabilitációs tervet állít össze. Vegyük példának a már említett bokaszalag szakadást; amennyiben nincs megfelelően mozgatva és kezelve a sérült szalag, nagy mobilitási különbségek alakulnak ki az egészséges és sérült boka között. Ha élsportolóról van szó ez akár a karrierje végét is jelentheti, de hobbisportolóként is kialakulhatnak negatív következményei.

A felemás mozgástartományból eredően a sérült végtag oldalán – de sok esetben ellentétes oldalon is – további sérülések, kopások, szakadások keletkezhetnek. Tegyük fel, hogy a sérült boka nem lett megfelelően rehabilitálva, ennek következtében a boka enyhén befelé dől és megváltozik a talp boltozata. Emiatt a térd és a csípőízület minimálisan ugyan, de más szögből kapja a terhelést. Ez természetesen apróságnak tűnhet, de főként idősebb korban fájdalommal és rendellenes porckopásokkal járhat.

Félelmetes és egyben lenyűgöző belegondolni a test mechanizmusába, hogy az egyoldalú és felemás terhelés akár a bokától kiindulva a tartáshibákon keresztül váll- és hátfájdalmat is okozhat. Ha egy sportoló szemszögéből nézzük, rengeteget visszavethet a teljesítményéből egy nem megfelelően kezet sérülés és egyéb más sérülésekhez is vezethet, amely miatt nem tud 100%-osan visszatérni szeretett sportágába, akár hobbi, akár élsport szinten.

Nem érdemes elhanyagolni a rehabilitációs tréninget, gyógytornát, nyújtást és természetesen a különböző rehabilitációs eszközök használatát, mint pl. SMR henger vagy triggerpont labda.
Hozzak még ilyen témában olvasnivalót?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kővágó Henrietta

Fitness - táplálkozás - rehabilitáció

Neked ajánlom...

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig

Tovább olvasom »

A kerek fenék hátulütői

Egy manapság nagyon általános jelenségről szeretnék beszélni. Én csak úgy hívom TikTok fenék, ugyanis biztosra veszem, hogy innen inspirálódik a legtöbb tinilány amikor lejön a

Tovább olvasom »