Keresés
Close this search box.

Az életmódváltás első lépései

Az életmódváltás lassú folyamat, számottevő akaraterő kell hozzá na és persze türelem. Mint mondani szokták csak elkezdeni nehéz, és hogy napról napra könnyebb. Na de hogyan is kezdjünk bele?

Hagyd el a cukrot és a fehér lisztet!

Ne ijedj meg ha eleinte sóvárogni fogsz a bűnös falatok után. Sajnos a finomított cukor és liszt hamar emelik a vércukorszintet és gyors inzulinválaszt váltanak ki, hosszútávú fogyasztásuk emiatt növeli a cukorbetegség kockázatát. Érdemes lassan felszívódó, összetett szénhidrátokat fogyasztanod, melyek folyamatosan látják el a szervezetedet energiával, így az éhségérzetedet is a jobb irányba befolyásolják. Természetesen azért nem kell teljesen kiiktatnod az életedből az egyszerű szénhidrátokat; edzés után fogyassz gyorsan felszívódóakat a mielőbbi visszatöltés miatt!

Ne vond meg teljesen a szénhidrátot sokan úgy kívánnak fogyni, hogy teljesen elhagyják a szénhidrátok fogyasztását. Miért nem ajánlom? Egyrészt szénhidrátokra fogyókúra alatt is szüksége van a szervezetnek, mind az energiaellátás miatt, mind az idegrendszer megfelelő működése érdekében, de szénhidrátok nélkül bizony az edzések sem lesznek olyan hatékonyak. Másrészt bejön a képbe az alapanyagcsere csökkenése is, amely elsősorban okolható az „eleinte sokat fogytam, de most megálltam” effektusért. Az alapanyagcsere napi kalóriaigényünk 60-70%-át jelenti, amely szervezetünk nyugalmi állapotára vonatkoztatott szükséglet. Ha huzamosabb ideig alacsonyan tartod a szénhidrátbeviteled, az alapanyagcseréd is csökken, ezzel pedig ördögi kört indítasz el.

Ne félj segítséget kérni!

Abszolút kezdőként érdemes személyi edző vagy dietetikus tanácsát is kikérni az egészséges és hatékony testformálás érdekében. A legtöbb tréner táplálékkiegészítőket is javasolhat, melyektől abszolút nem kell megijedni. Természetesen célszerű lehet zsírégetőt használni, de alapfelszerelésként edzés utánra szerezz be gyorsan felszívódó tejsavó vagy marhafehérjét, hozzá pedig egy multivitamint (a többi opcionális, ez a kettő azonban kötelező). Mivel a diétás étrendek általában alacsonyabb szénhidrátbevitelt írnak elő, így a fehérjéket alkotó aminosavak biztosítják a zsírból, nem pedig izomból történő fogyást. Multivitaminokat pedig nem csak a betegségek elkerülése érdekében kell fogyasztanunk; anyagcserefolyamatainkat, így a fehérjebeépülést is a vitaminok segítik.

Lépésről lépésre haladj!

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy fokozatosan haladj. Reális célokat tűzz magad elé, hiszen nem mindneki képes három hónap alatt versenyformát hozni. Az apró változások és kisebb célok elérése jobban motiválhatnak, mint ha szürreális álmokat kergetnél. Az egészséged legyen az elsődleges szempont, és ennek függvényében lépj tovább. Ne kényszerítsd magad drasztikus fogyókúrákba és csak olyan sportágat válassz, amit élvezel is hiszen a lényeg, hogy életminőséged javításával a mostaninál boldogabb életet élj!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kővágó Henrietta

Fitness - táplálkozás - rehabilitáció

Neked ajánlom...

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig

Tovább olvasom »

A kerek fenék hátulütői

Egy manapság nagyon általános jelenségről szeretnék beszélni. Én csak úgy hívom TikTok fenék, ugyanis biztosra veszem, hogy innen inspirálódik a legtöbb tinilány amikor lejön a

Tovább olvasom »