Keresés
Close this search box.

Irány rúdtáncolni!

Rúdtánc? IGEN!

Kicsit félve szoktam válaszolni, mikor megkérdezik mit sportolok. Habár a rúdtáncot, vagy ahogy jobban tetszik rúdfitneszt már egyre kevésbé nézik ferde szemmel, azért sajnos még így is éri előítélet szeretett sportágamat. Aztán minden alkalommal rájövök, irtó menő amit csinálok, illetve amit rajtam kívül több ezren csinálnak! Korábban tanítottam kezdő rudasokat, a kedvenc mémem így hangzott akkoriban:

-Do you teach poledancing? So you teach women to be strippers?
-No, I teach women how to be motherf****ing ninjas.

Ez azt hiszem mindent elmond. A rúdfitneszben egyszerre van jelen az erő és a nőiesség. A rúdtánc illetve rúdsport nem a szerencsétlen és ízléstelen tekergést jelenti a rúd körül, hanem olyan saját testsúlyos edzésnek minősül, amely nagyon komoly testtudatot és koordinációt fejleszt. Az egyik legcsajosabb mozgásforma, és kiváló közösségépítő tevékenység. A legtöbb rúdstúdióban összeszokott csapat van jelen az órákon és segítik, motiválják egymást edzésről edzésre. Ami pedig számomra a legimponálóbb a rúdsportban, hogy férfiakat megszégyenítő erőre lehet vele szert tenni.

Alakformálásnak is tökéletes

6 éve kezdtem el ennek a sportnak élni, és kezdetben a konditermi edzéseimet szerettem volna kiegészíteni vele. Élveztem, hogy végre nem ismétléseket kellett számolnom, hanem elemeket és trükköket sajátítottam el, így szórakozva és már-már észrevétlenül erősödtem és formálódott a testem. Amióta rudazom, konditerembe szinte csak lábazni járok, mert a felsőtestem izmait igencsak igénybe veszik a különböző rúdmutatványok. Ha rudazol, te is észre fogod venni, hogyan feszesedik a karod, és milyen gyorsan lesz szép tónusos a hasad!

Bárki elkezdheti

A legtöbben azért félnek belevágni, mert azt gondolják előképzettség szükséges a trükkök kivitelezéséhez. Nyilván élsportoló és versenyzői szinten a legtöbb rudasnak van például tornászmúltja, de hobbisportolóként nulla tapasztalattal is el lehet kezdeni. Az edzések szintrendszer szerint épülnek fel, így az egyszerű forgásokból évekkel vagy akár hónapokkal később már nagyon komoly erőelemek lesznek. Ha megvan a kellő motiváció, bármit el lehet érni ebben a sportban. A versenyeken például 50+-os kategóriák is vannak, tehát abszolút kortalan sportágról beszélünk.

Változatos és élvezetes

Ha te is unod már az ismétléseket számolni és valami újra vágynál, érdemes kipróbálnod ezt az óratípust. Kihívással fogod szembe találni magad minden egyes alkalommal, és élvezni fogod, mert változatos. Minden izom dolgozik, nincs olyan trükk, ahol ne kellene feszíteni a hasfaladat például. Észre sem veszed és már hetek alatt javul az állóképességed, és növekedik az erőszinted.

Rudas témában folytatás következik…
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kővágó Henrietta

Fitness - táplálkozás - rehabilitáció

Neked ajánlom...

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig

Tovább olvasom »

A kerek fenék hátulütői

Egy manapság nagyon általános jelenségről szeretnék beszélni. Én csak úgy hívom TikTok fenék, ugyanis biztosra veszem, hogy innen inspirálódik a legtöbb tinilány amikor lejön a

Tovább olvasom »