Keresés
Close this search box.

Tévhitek I. rész – Diéta buktatók

Te is találkoztál már értelmetlen diétás tippekkel?

Leginkább női magazinok címlapján hirdetett jól csengő diétanevek gyors és hatékony súlyvesztést ígérnek. Habár vannak diéták, melyek segítségével gyorsan, viszonylag nagy súlytól tudunk megszabadulni, de legtöbbször vissza is szedjük és kialakulhat a jojo-effektus. Az egészséges fogyás heti 1-1.5 kiló mínuszt jelent, nem többet! Ami lényeges, hogy ismerjük meg saját testünk működését, és hangoljuk össze az egészséges táplálkozás alapszabályaival! Ahhoz, hogy szervezeted ne zavard össze, lassan, de biztosan kell haladni a karcsúság felé. Értem én, hogy a mai felgyorsult világban mindenki azonnal akar mindent, de valójában pont ez az, amiért ezek a hangzatos módszerek kudarcot vallanak; nem tanítanak meg várni, nem beszélnek a türelem fontosságáról!

Ha az alábbi módszerek közül valamelyiket próbáltad már, most megtudhatod miért nem vált be:

„6 után nem eszem!” 

Valójában az emésztésünk nincs időhöz kötve. Nem az étkezések számának csökkentésében van a tartós fogyás kulcsa, hanem az ételek minőségének megválogatásában. Ugyan estefelé már ajánlott csökkenteni a bevitt szénhidrát mennyiségét, de ez nem jelenti a vacsora elhagyását. Étkezz naponta 3 alkalommal, estére pedig fogyassz salátát, párolt zöldséget sovány hússal, előtérbe helyezve a minőségi zsírokat és fehérjéket.

„A gyümölcsben nincs sok szénhidrát.”

Többször is találkoztam a gyümölcsdiéta elméletével. Eszerint a rostban és vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása hatékony módszer, hiszen „alig van bennük szénhidrát”. Az egyes gyümölcsfajták ugyan eltérnek kalóriatartalomban, de az mindegyikre igaz, hogy gyümölcscukrot, azaz fruktózt tartalmaznak. Bár nem értek egyet vele, de sokan vallják, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen. Na de hogy kifejezetten diéta céljából csak gyümölcsöket fogyasszunk napokig, annak nem sok értelme van.

Na és mi a helyzet a jól hangzó reform receptekkel?

Attól még, mert valami zsírtalanított vagy diabetikus, még ugyanúgy lehet szénhidrátokkal teli. Fontos tehát, hogy ismerjük a hozzávalók tápértékét. Becsapós lehet a light szócska is, ilyen például a light joghurt, ami csak a zsírtartalmára vonatkozóan csökkentett energiatartalmú, hiszen ugyanannyi cukor van benne, mint az eredeti verziójában! Ha pedig diabetikus édességet fogyasztunk, ne felejtsük el, hogy a szénhidráttartalom a legtöbb esetben azonos, csak cukor helyett mással édesítik.

„A kókuszzsír kalóriamentes.”

Azért mert a diétás receptek hozzávalójaként találkozol vele, még ugyanúgy színtiszta zsír. Igaz, minőségében más, mert amíg az étolaj felhevítése során rákkeltő anyagok keletkezhetnek, a kókuszolaj esetében nem. Utóbbinak könnyebb az emésztése összességében és egészségesebb is minőségi zsírforrás lévén. Süteményekhez kifejezetten jól illik édeskés íze miatt.

„A nyírfacukor diétás.”

Igaz, hogy a kristálycukor negatív hatása nem tapasztalható a xilit esetében, tehát nem emeli meg olyan gyorsan a vércukorszintet, illetve nem okoz fogszuvasodást, de ugyanúgy szénhidrát, tehát van kalóriaértéke. Nem a fogyás érdekében kell használni, hanem az egészséges étrend kialakítása céljából!

Érdekelnek a további tévhitek? Jelezd kommentben!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kővágó Henrietta

Fitness - táplálkozás - rehabilitáció

Neked ajánlom...

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig

Tovább olvasom »

A kerek fenék hátulütői

Egy manapság nagyon általános jelenségről szeretnék beszélni. Én csak úgy hívom TikTok fenék, ugyanis biztosra veszem, hogy innen inspirálódik a legtöbb tinilány amikor lejön a

Tovább olvasom »