Keresés
Close this search box.

Gyógyszerek helyett prevenció

Fáj a fejed? Náthás vagy? Nincs rendben az emésztésed? Csak kapj be egy pirulát és 15 percen belül kutyabajod – állítják a reklámok. Természetesen sokat köszönhetünk a gyógyszereknek, de a tudományt a megelőzésben is használhatnánk. Legtöbb egészségügyi panaszunkat a nem megfelelő életmód váltja ki, ezért  a testmozgás és helyes táplálkozás nélkülözhetetlen egészségünk fenntartásában. Talán a koronavírus terjedésében is szerepet játszik a népesség általános fittségének hiánya…

 

Nem szeretek a kelleténél többet foglalkozni a coviddal, de számos dologra felhívja a figyelmet és tanulságokat is vonhatunk a helyzetből. Többek közt, ami engem sport(szak)emberként érint az a mozgás és a megfelelő étrend fontosságára való figyelemfelhívás. Küldetésemnek érzem az emberek életminőségének javítását – ezért is lettem edző és szerkesztem hétről hétre ezt a blogot. Véleményem szerint a legtöbb nem genetikai eredetű betegség, így a covid ellenszere – de inkább prevenciója – is az egészséges életmód.

Egészségesnek lenni nem azt jelenti, hogy nem vagyunk betegek, hanem hogy az alábbi pontokban sem szenvedünk hiányt:

 • biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,
 • lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
 • mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
 • emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
 • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.
  (WHO Alkotmány, 1948.)

Az egészségünkre káros hatások 43%-a a helytelen táplálkozásból és életmódból ered, igencsak megelőzve a genetikai okok előfordulási gyakoriságát, amely mindössze 27%. Általános jelenség, hogy a túlsúllyal küzdők szinte minden esetben a genetikát okolják, vagy a pajzsmirigy alulműködést (a legtöbb túlsúlyos hölgy ezzel magyarázza súlyfeleslegét). Arról már kevesebb szó esik, hogy táplálkozási szokásaik nagyban befolyásolják állapotukat, mert a táplálkozásunkkal többet közt hatással lehetünk a pajzsmirigyünkre is. A táplálkozás és a sport nagyban befolyásolja miként működik a testünk, ezért fontosabb szerepet kellene betöltenie mindenki életében.

(Haris Éva, Metabolikus típusok képzés, 2020.)

A pajzsmirigyen kívül más belső elválasztású mirigyek és szervek is befolyásolják a testsúlyunkat. Ide tartozik a mellékvese, az agyalapi mirigy és a petefészek (cukorbetegeknél a hasnyálmirigy is felsorolásba vehető az inzulintermelés miatt). Bizonyos ételek ingerlik ezen mirigyeket, emiatt inaktívvá válhatnak, ami súlygyarapodáshoz és raktározáshoz vezet. Hosszútávon a sejtek olyan toxikus állapotba kerülnek, amely krónikus – semmi egyértelmű és látható oknak be nem tudható – fáradtsághoz vezetnek. Ha tehát nem tudod mitől vagy mindig tompa és fáradt, gyanakodhatsz a domináns mirigyed inaktív állapotára. (Haris Éva, Metabolikus típusok képzés, 2020.)

Az endokrin mirigyek hormonokat termelnek, melyeknek fontosságára nem fordítunk elég figyelmet. A hormonoknak nem csupán reprodukciós szerepük van, de meghatározzák a tápanyag-felhasználásunkat, anyagcserénket és érzelmeinket, hangulatunkat is. Ezen funkciók pedig befolyásolhatók táplálkozással. A legtöbben tisztában sem vagyunk vele, hogy az adott problémánkat a nem megfelelő, tehát a nem típusunknak megfelelő étrend okoz.

Az étkezés tehát nagyban meghatározza a test működését.

Ha típusodnak megfelelő étrendet követsz a betegségek is elkerülnek. Ez nem az eddig megszokott dogmákról szól (étkezz napi 5x kis adagokban, sok fehérje-kevés zsír, sok rost, stb..), hanem hogy megismerd a tested működését és te alakítsd az egészséged. Ha bizonyos ételek fogyasztásától fáradtságot, teltséget tapasztalsz, puffadsz, bőrpanaszaid vannak hagyd el őket és cseréld le más alternatívára! Természetesen ehhez megfelelő segítség kell, de mielőtt táplálkozási tanácsadóhoz vagy szakemberhez kerülsz ismerned kell a tested jelzéseit, tudnod kell mit szeret és mit nem.

Mely élelmiszereket érdemes alapvetően kerülni?

 • glutén
 • finomított szénhidrátok (pl. pékáruk)
 • bolti tej és sajt
 • sok vörös hús
 • sok gyümölcs
 • csicseriborsó, szója, lenmag, földimogyoró (ösztrogén miatt)
 • alkohol

Nem a magazinok és pillanatnyi örömök miatt fontos egészségesnek lenni. Az én hitvallásom az, hogy inkább egészségre költsünk, mint betegségek kezelésére. Valószínűleg a koronavírus terjedése is enyhíthető lenne, ha alapvetően egészségesebbek lennénk. Ennek kulcsa pedig a tudatosság.

Neked mi a véleményed?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kővágó Henrietta

Fitness - táplálkozás - rehabilitáció

Neked ajánlom...

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig

Tovább olvasom »

A kerek fenék hátulütői

Egy manapság nagyon általános jelenségről szeretnék beszélni. Én csak úgy hívom TikTok fenék, ugyanis biztosra veszem, hogy innen inspirálódik a legtöbb tinilány amikor lejön a

Tovább olvasom »