Keresés
Close this search box.

Ezeket a hibákat ne kövesd el edzésen!

Régóta edzel, mégsem tapasztalsz jelentős változást? Állandóan lesérülsz és fáj valamid? Általános észrevételem, hogy kevesen tudnak jól és hatékonyan edzeni. Te melyik csoportba tartozol? Ha az alábbiak közül egy is igaz rád, fogadd meg a jó tanácsaimat.

 

Nem melegítesz be…

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni mennyire fontos felkészítenünk a testünket a terhelésre. A bemelegítésnek nagyon fontos szerepe van a sérülésmegelőzésben. Az izmok és ízületek – habár egész nap mozgunk – nem képesek azonnal adaptálódni a gyors mozdulatokhoz, súlyok megemeléséhez. Bemelegítés során fokozódik az oxigénfelvétel, a szívverésed felgyorsul, és több oxigén jut az izomzatba. Az ízületekben megindul a synoviális folyadék termelődése, amely az ízületek kenését biztosítja. Nem utolsó sorban egy alapos bemelegítés segít ráhangolódni mentálisan is az edzésre.

Nem megfelelő a terhelés…

Ahhoz, hogy az edzéseid hatékonyak legyenek, ki kell alakítani az optimális edzésterhelést, melynek hatására szuperkompenzáció alakul ki és az edzettséged javul, ezzel együtt pedig a testalkatod is változni fog. Ehhez jól kell megválasztani például a gyakorlatokhoz használt súlyokat és a sorozatok, valamint ismétlések számát is. Az izomzatnak pihenésre is szüksége van, ugyanis olyankor fejlődik igazán. A kettő tökéletes aránya eredményezi a sportteljesítményed fejlődését. Jó tanács, hogy amíg nem ismerted ki teljesen a tested működését, bízd magad szakképzett edzőre, például rám! 🙂

Nem figyelsz a helyes kivitelezésre…

A szabályos végrehajtás több okból is fontos; a gyakorlatok hatékonysága és a sérülésveszély elkerülése érdekében érdemes minden apró hibát kiküszöbölnöd. A legtöbb sérülés hátterében a nem megfelelő kivitelezés áll; vagy azonnali rossz mozdulat okozza, vagy a régóta fennálló pontatlan koordináció. Lehet, hogy akár évekig rossz a kivitel egy bizonyos gyakorlatnál és csak később okoz sérülést. Fontos leszögeznem, hogy testünkre mint egészre kell gondolni a sérülések esetén is, de erről később hozok egy cikket! Addig is, ha nincs elég edzésrutinod, mindenképp keress fel engem vagy egy szakértő személyi edzőt!

Nem nyújtasz le…

A rendszeres edzések hatására az izomzat feszesebb lesz és megrövidül, nyújtás nélkül pedig úgymond nem áll vissza az eredeti állapotába. Ez a mozgástartomány csökkenésével és a sérülésveszély megemelkedésével jár. Bemelegítés során dinamikus nyújtógyakorlatok érdemes alkalmazni (pl. láblendítés előre-oldalra-hátra), de az edzés végi nyújtás során inkább a statikus gyakorlatok ajánlottak (adott mozdulat kitartása utómozgás, „rugózás” nélkül). Fontos info továbbá, hogy edzés során az izomzatban tejsav halmozódik fel, amely a kellemetlen izomláz kialakulásáért felel. Bár ez nem bizonyított, de empirikusan megfigyelhető, hogy nyújtással az izomláz csökkenthető, így egy gyilkos lábnap után is fogsz tudni járni.

+ Nem étkezel helyesen…

Töltheted minden szabadidődet a teremben, de ha alapvető diéta szabályokat nem tartod be, nem fogsz látványos átalakuláson keresztülmenni. Persze az edzettséged javulhat, az izomtömeged nőhet, de ha szeretnél egy picit szálkásabb vagy karcsúbb lenni, iktasd ki a rossz szénhidrátokat és zsírokat az étrendedből. Fogyassz megfelelő mennyiségű és minőségű zsírokat, fehérjéket, rostokat. További diétás tippért böngészd át a blogot, illetve kísérd figyelemmel következő cikkeimet is!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kővágó Henrietta

Fitness - táplálkozás - rehabilitáció

Neked ajánlom...

Mi is az a fascia?

Izmaink azon kívül, hogy izomrostokból állnak és ínakkal tapadnak a csontokon, körbe vannak véve egy fehéres színű, vékony kötőszövetes hártyával, amit fasciának hívunk. A fasciának nagyon sokáig

Tovább olvasom »

A kerek fenék hátulütői

Egy manapság nagyon általános jelenségről szeretnék beszélni. Én csak úgy hívom TikTok fenék, ugyanis biztosra veszem, hogy innen inspirálódik a legtöbb tinilány amikor lejön a

Tovább olvasom »